9/21 - Word de architect van je ervaringen: Het belang van bewust (een andere) betekenis geven aan wat je ervaart in je binnen-en buitenwereld.

Je brein is continue bezig met het voorspellen van de onmiddellijke toekomst om je voor te bereiden om te handelen/reageren, tbv overleving. Daartoe gebruikt je brein kennis en ervaring uit het verleden. Zo creëert het je heden. Je brein construeert daarmee niet alleen je ervaring, het stuurt ook je (re)acties/handelen. 

Wat je voelt en ervaart zijn uitwisselbaar. Bijvoorbeeld je wel of niet fijn, comfortabel, rustig of op je gemak voelen. Deze gevoelens komen van je brein die de staat van je lichaam modelleert; de sensaties en condities ervan interpreteert. Je brein construeert alles, inclusief emoties, percepties, herinneringen etc.

Je hier bewust van zijn is essentieel om niet automatisch te handelen obv ervaringen uit het verleden en keuzevrijheid te creëren. Zo ontstaat er ruimte om regie en controle te ervaren over je innerlijke wereld én over hoe je handelt en reageert in de buitenwereld. Ook leidt deze verruiming in bewustzijn tot helderheid, kalmte, flexibiliteit en veerkracht. 

Zo creëer je opties voor een andere, meer dienende ervaring die je anders laat voelen. Allereerst verander je daarmee het narratief en uiteindelijk ook je algehele gemoedstoestand. 

Je kunt de betekenis van een ervaring veranderen door bijvoorbeeld het narratief te observeren en te toetsen, jezelf vragen te stellen over jouw invulling van de werkelijkheid of door bewust een andere invulling eraan te geven.

Door jezelf te trainen het anders te ervaren in het heden, zal je brein anders gaan voorspellen in de toekomst. Zo creëer je ervaringen die dienend aan je zijn. Ook maak je ervaringen veel authentieker in plaats van dat ze zijn geconstrueerd door de mind op basis van concepten uit het verleden. Je brein construeert namelijk alles dat je ervaart. De ene voorspelling en constructie ligt dichter bij de werkelijkheid dan de andere. 

Hoe je situaties in de buitenwereld ervaart wordt beperkt en bepaald door je innerlijke werkelijkheid, maar het kan ook je innerlijke/fysieke werkelijkheid beïnvloeden. Zeker wanneer je mind van een fysieke sensatie een emotie maakt. Deze fysieke ervaring bepaalt namelijk wat je vervolgens doet / hoe je handelt. En dat beïnvloedt niet alleen je fysieke, mentale en emotionele welzijn op termijn, het bepaalt ook hoe anderen op je reageren in het moment. 

Je brein geeft betekenis aan het moment om je acties voor te bereiden op een bepaalde manier die je brein in het verleden heeft geleerd op basis van wat je in het verleden hebt ervaren. Het hele narratief met bijbehorende emoties die volgen zijn bepalend voor hoe je (automatisch) reageert en handelt. 

Een simpel voorbeeld: 

Je brein neemt via je perifeer zicht waar dat je een collega passeert in het voorbijgaan, die jou niet aankijkt. Op basis hiervan maakt je brein voorspellingen wat er gaat gebeuren op basis van ervaringen uit het verleden waarin je je bijvoorbeeld niet gezien, gehoord of afgewezen hebt gevoeld. 

Wanneer je die collega vervolgens bewust waarneemt, is er al een narratief gaande dat die collega je negeert dat gepaard gaat met verschillende emoties zoals bijvoorbeeld boosheid, frustratie, onzekerheid, angst voor afwijzing etc. 

Dit bepaalt vervolgens hoe je handelt in het moment, hoe je die collega ervaart / je perceptie van hem of haar en hoe je in de toekomst naar deze collega toe zult reageren. Het kan eveneens werk- en teamprestaties beïnvloeden.

Hoe je deze situatie ervaart, er betekenis aan geeft, is afhankelijk van je zelfbewustzijn en emotionele intelligentie. Ben je niet voldoende zelfbewust én niet voldoende in staat je emoties waar te nemen en te doorvoelen, dan ga je mee in het narratief van je mind en bepalen je emoties je reactie. Terwijl er bovendien vele redenen kunnen zijn dat die collega je niet zag of je niet groette. 

Welke betekenis je geeft aan ervaringen in je binnenwereld in relatie tot je buitenwereld is aldus essentieel voor wat je creëert in het heden en de toekomst. 

Ben je benieuwd naar hoe ik je kan helpen om de architect te worden van je ervaringen?

Plan je gratis strategiesessie of kom naar mijn event ‘Innerlijk Meesterschap, Uiterlijk Leiderschap | One Day Intensive’ op 12 november.