glass ball, evening, man

05/21 - Waarnemen van gedachten vs. Identificeren met gedachten

Wanneer je meegaat in het verhaal van je mind, de stem in je hoofd en veel gedachten ervaart, ervaar je minder helderheid en kun je minder goed afstemmen op de kracht van je mind (intellect, ratio, analytisch vermogen, etc.).

Je hoofd zit dan vol en je gedachten kunnen overweldigend zijn. Je leeft dan helemaal in het gevoel van je gedachten en hebt minder helderheid, ruimte en energie voor dingen waar je juist je hoofd bij nodig hebt.

Je kunt dit vergelijken met een kom met troebel water: hoe meer je gedomineerd wordt door je mind en het denken, dus hoe meer je schut met de kom, hoe troebeler het water. Terwijl als je de kom met water even met rust laat, zakt het vuil naar beneden en is het water weer helder: je gedachten settelen.

Maar door het – al dan niet bewust – herhalen nemen gedachten in kracht toe en worden het overtuigingen. Door identificatie met (onbewuste) overtuigingen houd je jezelf tegen in het belichamen van je ware potentieel.

Identificeren betekent je eigenwaarde – het gevoel van wie je bent – afleiden uit de gedachten en overtuigingen in je mind. Als je je bijvoorbeeld identificeert met jouw gedachten dan realiseer je je niet dat het enkel gedachten zijn. Voor jou is het dan de absolute waarheid en onlosmakelijk verbonden met je eigenwaarde, je gevoel van wie je bent. Het persoonlijk maken van gedachten heeft (o.a.) tot gevolg dat je gedachten vasthoudt die jou begrenzen.

Bijvoorbeeld:

  • “Ik ben iemand die (altijd/nooit) …”
  • “Ik ben (nog niet) goed genoeg voor die functie omdat …” óf “Ik val straks door de mand omdat ..”
  • “Ik ben het (nog niet) waard om die investering te vragen voor mijn diensten omdat …”

Wanneer we ons identificeren met onze gedachten heeft onze mind controle over ons. Je kunt dit vergelijken met een auto: je mind is dan de bestuurder en bepaalt de koers. Wanneer jijzelf echter achter het stuur zit en je mind naast jou zit in de passagiersstoel of achterin, dan ervaar je innerlijke regie/controle.

Je mind is een perfecte dienaar met waardevolle kwaliteiten, maar niet de perfecte meester. Voor de mind is er namelijk geen verschil of de stem in je hoofd positief of negatief is, zolang het maar controle heeft. De taak van de mind is namelijk het bieden van veiligheid tbv overleving.

Je mind denkt daarom achter het stuur te moeten zitten en overal controle te moeten houden. Je mind wil graag leidend zijn omdat het denkt jou alleen op die manier te kunnen beschermen. Controle staat voor de mind gelijk aan zekerheid, veiligheid en dus aan overleving.

Dat betekent ook dat de mind tegen alles wat onbekend en niet vertrouwd is weerstand en verzet biedt. Wanneer je bijvoorbeeld veel negatieve gevoelens ervaart of afleiding ervaart en er allerlei verschillende gedachten door je mind gaan onthoud dan dat dit informatie is dat je mind achter het stuur zit ipv jijzelf.

Met het waarnemen van gedachten word je bewust met welke gedachten je je identificeert en ook door welke gedachten je je laat leiden. Door je bewust te zijn van dat je je gedachten niet bent, ervaar je als waarnemer dat gedachten door je mind gaan en ga je zelf weer achter het stuur zitten. Zo ervaar je innerlijke regie en ownership en ga je daadwerkelijk in je kracht staan.