road, avenue, trees

12/20 - Train of Thought

Denken creëert gevoel. We leven in het gevoel van ons denken en niet het gevoel van onze omstandigheden. We ervaren het leven van binnen naar buiten. Om de ervaring van gedachten in het moment niet overweldigend, overheersend of leidend te laten zijn is het essentieel om je bewustzijn te verruimen.

Je bewustzijn verruimt met het waarnemen van je gedachten, gevoelens, emoties en fysieke sensaties in het moment; volledig aanwezig zijn in het NU. Door het waarnemen van je binnenwereld komen onbewuste gedachten in je bewustzijn. Je gaat het geconditioneerde denken doorzien. Je wordt bewust welke gedachten jou (authentieke zelf) dienen en welke gedachten jou beperken.

Het principe van ‘the nature of thought’ houdt in dat gedachten komen en gaan. Wanneer je een gedachte echter – al dan niet bewust – vasthoudt en je als het ware instapt op deze ‘train of thought’, kun je meereizen met een gedachte die je naar een dal leidt. Je gaat dan mee in het verhaal van je mind rondom die gedachte. Doordat je meegaat in het verhaal houd je gedachten onbewust vast. Gedachten stapelen op, je hoofd wordt steeds voller en je raakt verwikkeld in het denken.

Het gevolg is gebrek aan helderheid en ruimte voor je ware intelligentie en creativiteit. Laat daarom gedachten in hun natuurlijke flow stromen. Gedachten laat je stromen door je bewust te zijn van gedachten vs. je vereenzelvigen met gedachten. Neem gedachten waar, observeer ze en laat je niet verleiden om met een train of thought mee te reizen die jou niet dient. The nature of thought is dat de gedachte die jou niet dient dan weer gaat, daar hoef je niets voor te doen.

Door het gewaarworden van gedachten word je bewust met welke gedachten je je identificeert en ook door welke gedachten je je laat leiden. Wanneer je bewustzijn verruimt word je telkens sneller bewust of je met een ongewenste train of thought meereist. Je daarvan bewust zijn creëert keuzevrijheid. Je kunt op iedere moment besluiten niet mee te gaan in het verhaal van je mind; uit de betreffende trein te stappen.

Nadat je bent uitgestapt zul je merken dat er weer andere treinen voorbij komen voor jou om mee te reizen. Je hebt zo de keuze of en met welke train of thought je meereist. Je kunt kiezen voor een voor jou gewenste of beter passende bestemming in dat moment of in die situatie. Dit is simpelweg the nature of thought: gedachten veranderen als je het toelaat en ze niet vasthoudt. 

Door gedurende de dag op zo veel mogelijk momenten en in zo veel mogelijk situaties gedachten op te merken, waar te nemen en te observeren, train je de spier van je bewustzijn. Daarmee kun je niet alleen bewust kiezen met welke gedachten je wilt meereizen, maar ook met welke gedachten van anderen je wilt meereizen. Je wordt telkens meer bewust of een gedachte of perceptie van een ander op het niveau van jouw diepe, authentieke zelf resoneert.  

In mijn visie dien ik je dan ook niet met het aanreiken van tools, methoden of technieken om je denken te controleren, negatieve gedachten om te buigen of alleen maar positief te denken. We zijn mensen en er gaan nu eenmaal iedere dag een enorme veelheid aan gedachten door onze mind. Naar mijn idee is het juist van belang om gedachten en ook gevoelens, emoties en fysieke sensaties te observeren, waarnemen, erkennen en doorvoelen. Zo ontstaat er telkens meer ruimte in je binnenwereld voor je ware intelligentie en je krachtige authentieke zelf om door te breken.