sad, depressed, depression-505857.jpg

10/21 - Ervaren van spanning & Stress

Uit mijn gratis E-book: De 7 How To’s voor High Performers om meer Regie & Controle over je Tijd te Creëren:
 
Wanneer je het gevoel hebt geen regie en controle over je tijd te hebben, tijd te kort te komen, geleefd te worden, veel ballen in de lucht te moeten houden of dat je tegen de stroom aan het inzwemmen bent, ervaar je – al dan niet bewust- stress.
 
Doorgaans beseffen we niet dat wat we denken bepaalt hoe we omstandigheden en situaties ervaren.
Het is een universele wet – voor ieder mens geldend – dat we leven in het gevoel van ons denken en niet in het gevoel van onze omstandigheden.
Met andere woorden: we ervaren het leven van binnen naar buiten, niet van buiten naar binnen.
 
Wanneer je stress ervaart is er spanning aanwezig in je systeem. Deze spanning komt voort uit je perceptie van de werkelijkheid.
Daarmee is stress niet iets dat ontstaat door de situatie waarin je je bevindt, maar door hoe je die situatie ervaart, beleeft. Je gedachten en overtuigingen over een situatie zijn bepalend.
 
Stress en spanning nemen toe als je de uitkomst van de situatie – resultaten, prestaties, succes, etc. – persoonlijk maakt.
Bijvoorbeeld door gedachten als ‘Mijn positie staat op het spel’; ‘Mijn geloofwaardigheid is in het geding’; ‘Het is mijn verantwoordelijk dit project te laten slagen’, etc.
 
Daarnaast is stress het gevolg van innerlijke druk/spanning van onderdrukte emoties. Deze onderdrukte emoties maken ons kwetsbaar voor externe stress.
 
De echte oorzaak, de bron van stress, is dan ook intern. Een externe prikkel, een trigger, kan uitsluitend iets aanraken dat reeds in jou aanwezig is.
 
Onderdrukte (niet verwerkte) emoties – bijvoorbeeld de angst niet goed genoeg te zijn of niet voldoende waarde te leveren – kleuren je perceptie van de werkelijkheid en bepalen jouw reactie op situaties in je buitenwereld.
 
Het gaat dan ook niet om de externe prikkel, maar je mate van reactiviteit.
 
Daarbij geldt dat we ons onbewust focussen op dat wat we onderdrukt hebben. Bijvoorbeeld onderdrukte angst om niet goed genoeg te zijn / afgewezen te worden / niet geliefd te zijn leidt tot focus op perfectie. En het streven naar perfectie leidt tot druk, spanning en stress.
 
De interne spanning, de druk van al dan niet bewust onderdrukte gevoelens, zoekt een uitweg. Dat is de reden dat uiterlijke situaties een trigger zijn.
De energie van deze geblokkeerde gevoelens komt via het autonoom zenuwstelsel naar voren en veroorzaakt verstoringen in je lichaam.
 
De schade die stress aanricht is dus het resultaat van onze overtuigingen en bijbehorende emotionele druk.
 
Dit is ongelooflijk waardevol om te beseffen. Het zet je namelijk in een kracht positie in plaats van dat je afhankelijk bent van de omstandigheden in je buitenwereld of je spanning en stress hebt.
 
Spanning en onverwerkte emoties kun je leren loslaten.
 
Voor een duurzaam gevoel van innerlijke rust en helderheid, is het essentieel om naar de kern van onderliggende spanning te gaan.
 
Doorgaans richten we ons op het bestrijden van de gevolgen/symptomen van stress in het lichaam of focussen we ons uitsluitend op het veranderen van de uiterlijke situatie.
 
Dit is inefficiënt.
 
Door spanning te ontladen, los te laten – icm leidend worden over je mind vs dat je mind leidend is over jou én het leren herkennen, valideren en doorvoelen van emoties in het moment – ervaar je telkens minder stress én bouw je geen nieuwe spanning op in je systeem.
 
Verder lezen? Download gratis mijn e-book via de homepagina. 
 
Enjoy!