10/21 - Doorgaan en het altijd goed moeten doen

De wekker gaat, je wordt wakker en direct gaan er allerlei gedachten door je hoofd over wat je die dag allemaal moet doen. 

Bij deze gedachten voel je je energie al afnemen terwijl de dag net begint.

Je wilt alles wat je moet doen goed doen, het liefst perfect. Zowel zakelijk als privé ervaar je een grote verantwoordelijkheid. 

Deze verantwoordelijkheid drukt op je en dus blijf je doorgaan. Voor anderen. 

Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt door alles wat je moet doen en alles wat er van je gevraagd wordt. Jij blijft geven. Je energie blijft afnemen en vermoeidheid toenemen. 

Uit angst voor wat er gebeurt als je het niet op al die vlakken goed zou doen. Als je niet alle verantwoordelijkheden en verwachtingen nakomt. 

Want wat zou er anders wel niet kunnen gebeuren of wie of wat zou je anders wel niet kunnen verliezen? Misschien word je afgewezen door de mensen om je heen of verlies je je geloofwaardigheid als professional? 

Wat volgt er dan? Gevoelens van schuld, schaamte, eenzaamheid?

En dus blijf je doorgaan. Je moet wel. 

Terwijl je juist verlangt naar meer rust en ontspanning in plaats van onrust en spanning. Naar meer regie en controle in plaats van het gevoel geleefd te worden of te overleven. 

Het mechanisme van (het goed) moeten doen, je verantwoordelijk voelen en blijven doorgaan komt voort uit onze kindertijd.

Het is essentieel je van dit mechanisme en de onderliggende oorzaak bewust te zijn, zodat het niet langer leidend over je is – met allerlei gevolgen op korte en lange termijn. 

Wil je (meer) helderheid en controle ervaren over de dingen die je werkelijk bewust wilt doen in plaats van denkt te moeten doen en daar ook energie voor hebben?

Kom dan op 12 november naar de Innerlijk Meesterschap, Uiterlijk Leiderschap | One Day Intensive. Waar je (onder andere) diep inzicht en praktische how to’s krijgt over dit thema.