7/21 - Behoefte aan regie & Controle

Wanneer je als high-performing leider, ondernemer of professional het gevoel ervaart geleefd te worden door de omstandigheden binnen je organisatie of frustratie ervaart door de (persoonlijke) situatie waarin je je bevindt, ervaar je nadrukkelijke behoefte aan controle.

Deze behoefte aan controle projecteer je vervolgens vaak onbewust uitsluitend op je buitenwereld.

De mind probeert controle uit te oefenen op anderen of op de situatie, omdat het ‘denkt’ op die manier iets te kunnen veranderen aan de situatie.

Dit leidt alleen maar tot meer behoefte aan controle en tot meer frustratie, omdat die controle een illusie is.

Natuurlijk is er een bepaalde mate van invloed die je vanuit je positie, rol of functie kunt uitoefenen, maar dat is veel meer gering dan de mind denkt óf leidt op termijn niet tot ware duurzame resultaten.

Niet alleen raak je zo in een vicieuze cirkel waardoor resultaten uitblijven; de focus op controle in de buitenwereld maakt ook dat je jezelf onbewust op een krachteloze plek houdt.

De mind – en vooral het onbewuste ego – richt zich op ‘problemen’, mensen en omstandigheden in de buitenwereld.

Het blijft zo weg van werkelijk ownership én het maakt dat je afhankelijk bent van de omstandigheden waarin je je bevindt hoe je denkt, voelt, handelt en de energie die je ervaart.

Zo word je geleefd en volg je – zonder dat je het feitelijk wilt – ipv dat je werkelijk leidt.

Je bevindt je dan bovenin de wervelstorm en niet in het oog ervan, van waaruit je wél overzicht en inzicht ervaart.

Wil je wezenlijk in je kracht staan en rust, helderheid en creativiteit ervaren, is het essentieel om de behoefte aan controle te zien voor wat het is:

Behoefte aan innerlijke regie.

Door je te richten op je innerlijke wereld en het innerlijke werk te doen, laat je allereerst het oude los dat je niet (langer) dient of niet authentiek aan je is.

Zo ga je in je kracht staan, ontvouwt je potentieel en zul je zo veel meer inspiratie, creativiteit en wijsheid ervaren.

Daarnaast verandert je perspectief op de buitenwereld.

Hierdoor houden ‘problemen’ je niet langer vast én ga je authentieke doelen – die voortkomen uit kernwaarden – dromen en verlangens daadwerkelijk realiseren.

Verlang je naar (een grote) veranderin in je buitenwereld?

Committeer je dan aan je eigen innerlijke transformatie.

Je zult verstelt staan van wat dat zal betekenen voor je op professioneel en persoonlijk vlak.

Resoneert dit verlangen bij jou als bevlogen en ambitieuze high performer?