01/21 - Triggers: Van onbewust reageren naar bewust antwoorden

Triggers neem je waar door met je bewustzijn aanwezig te zijn in het NU. Bewust aanwezig zijn in het nu houdt in dat je je innerlijke wereld (gedachten, gevoelens, emoties, fysieke sensaties, enzovoort) waarneemt in het huidige moment. Triggers zijn situaties of handelingen, woorden of gedragingen van anderen in je buitenwereld die een sterke reactie oproepen in je binnenwereld. Bijvoorbeeld je partner of een collega die iets tegen je zegt waardoor bepaalde gedachten of emoties naar boven komen, zoals de gedachte niet goed genoeg te zijn of gevoelens van angst en boosheid.  

Deze sterke reactie is gewoonlijk buiten proportioneel en niet zozeer representatief voor de situatie van dat moment. We worden getriggerd door omstandigheden, mensen en situaties in onze buitenwereld die (oude) pijnstukken in ons aanraken. Deze delen bevinden zich in onze schaduw: aspecten van onszelf waar we het licht van ons bewustzijn nog niet op hebben laten schijnen. De schaduwstukken worden weggedrukt, onderdrukt, afgewezen of veroordeeld terwijl ze juist erkend en geaccepteerd willen worden.

Door ons niet bewust te zijn van deze oude stukken leggen we onbewust de verantwoordelijkheid voor onze reactie bij de buitenwereld. Bovendien ervaren we dat we geen controle hebben over deze reactie: de reactie vindt onmiddellijk plaats na het afgaan van de trigger. Het bewust waarnemen van een trigger daarentegen geeft – naast informatie over onverwerkte emoties – de mogelijkheid om je reactietijd te vergroten. Met het vergroten van deze tijd ontstaat er ruimte tussen de trigger in je binnenwereld en jouw reactie hierop naar je buitenwereld toe.

Daarmee geef je jezelf vrijheid: je neemt de trigger waar en creëert zo voor jezelf keuzevrijheid hoe je antwoordt. Je gaat van automatisch/onbewust reageren of handelen naar weloverwogen en bewust antwoorden. In plaats van automatisch reageren vanuit je onbewuste geconditioneerde zelf en veelal onverwerkte gebeurtenissen (pijnstukken) uit het verleden, kan je nu bewust antwoorden vanuit aanwezigheid, helderheid, kalmte, compassie en authenticiteit.

Wanneer je herkent en ervaart dat je wordt getriggerd laat de gedachten en emoties die het oproepen er dan helemaal zijn. Focus je op je lichaam, bijvoorbeeld op je ademhaling, op het waarnemen van die gedachten en op het doorvoelen van die emoties. Met deze focus voorkom je dat je meegaat in het verhaal van je geconditioneerde mind, met de stem in je hoofd en kun je de gedachten en emoties er helemaal zonder oordeel laten zijn.

Je hoeft alles wat je waarneemt enkel te accepteren en omarmen; het er helemaal te laten zijn. Vervolgens laat de reactie jou los en kun je met een heldere geest reageren. Je mind blijft helder en je zult merken dat je vanuit rust, kalmte en overzicht kunt blijven communiceren. Hoe meer je van onbewust reageren naar bewust antwoorden gaat doordat je in verbinding staat met je binnenwereld, hoe minder hoog spanningen en situaties oplopen. 

Door het bewust waarnemen van je binnenwereld en het herkennen en erkennen van je schaduwkanten verruimt je (zelf)bewustzijn. Onbewust reageren maakt plaats voor bewust antwoorden. Bovendien raak je telkens minder getriggerd door omstandigheden, mensen en situaties in je buitenwereld. Naast waardevolle inzichten over wat je ervaart in je binnenwereld, doorzie je ook telkens meer de perceptie en conditionering van de ander. Wat anderen doen of zeggen wordt minder persoonlijk, zonder dat je je eigen verantwoordelijkheid niet erkent. Triggers maken zo plaats voor begrip en compassie voor jezelf en voor een ander.