03/22 - The Art of Presence

“The outer work can never be small if the inner work is great. And the outer work can never be great if the inner work is small.” 

Afgelopen vrijdag heb ik genoten van een nieuwe editie van de Innerlijk Meesterschap One Day Intensive. Met veel dank aan VRIJ in Culemborg voor de fantastische hosting van mijn event.

Het voelt als een voorrecht om tijdens zo’n dag de holding space te mogen zijn voor een prachtige groep inspirerende professionals.

In mijn visie is focus op Innerlijk Meesterschap een essentiële sleutel tot persoonlijk en professioneel geluk en succes.

Je lichaam is een buitengewoon voelend instrument, maar we hebben allemaal in bepaalde mate ons lichaam verlaten. Dat is onvermijdelijk gelet op onze cultuur, maatschappij en het overal aanwezige trauma; zowel in onszelf als onze familielijnen en in het collectief.

Met het verlaten van je lichaam word je als het ware opgetild uit je diepe belichaamde zelf; de diepere verbinding met je basis, je essentie.

Dit is belangrijk om te eren, omdat het nodig en intelligent van je systeem was om te stoppen met voelen wanneer je het niet kon verwerken; het lichaam te sluiten en je omhoog te tillen.

Innerlijk Meesterschap gaat over je weer verbinden met je essentie en het verruimen van je presence.  

Presence, aanwezigheid, gaat over ‘Ik ben in het hier en nu aanwezig en ik ben beschikbaar, ik sta open voor mezelf, mijn omgeving en het leven.’

In principe bestaat presence uit 3 componenten:

–         Belichaming van jezelf en het waarnemen, erkennen en doorvoelen van je emoties, fysieke sensaties en gedachten (inner attention);

–         Afgestemd zijn op je omgeving (outer attention);

–         En deze twee componenten simultaan laten gaan, waardoor je meer ruimte en openheid in jezelf ervaart voor het onbekende en voor het niet weten.  

De toekomst is per definitie onbekend. Dat is voor de mind en het ego heel lastig omdat ze controle, veiligheid en zekerheid willen dmv het vertrouwde en bekende binnen je comfortzone.

Om tot oplossingen te komen buiten het bewuste (geconditioneerde en oude) denken, is het essentieel om het onbekende te omarmen en erin te kunnen ontspannen.  Zo laat je controle los en ontstaat er ruimte voor inspiratie, creativiteit en innovatie om te kunnen stromen.

Daarom is het ook belangrijk om te oefenen met comfortabel zijn met het onbekende en het niet weten. Zodat er ruimte is voor afstemming op een grotere en diepere intelligentie, voor flow.

Alles wat nieuw gecreëerd wordt komt voort uit deze vruchtbare bewustzijnsstaat waarin je aanwezig bent in het hier en nu, diep luistert, ontvankelijk en open bent.

Na het succes van afgelopen edities, gaat op veler verzoek mijn volgende event in het najaar een tweedaagse zijn:

Innerlijk Meesterschap & The Art of Presence

Je bent heel welkom om op 23 & 24 September 2022 deel te nemen.